Ökoiskola

Ororokosoko

Kedves Szülők és Diákok!

Ezen az oldalon bemutatjuk mi mindent teszünk ökoiskolánkban.
20180323_145338 (1) 20171020_134600 20171109_163207 20180126_154314 karácsony

 

 

 

 

 

 

 


Kíváncsi vagy, hogyan készülnek a harangok?

Megtudhatod, ha eljössz velünk Őrbottyánba, hazánk egyetlen harangöntő mesterének a műhelyébe….

Kíváncsi vagy a természet ébredésére?20180310_091058

Megfigyelheted, ha eljössz velünk Vácrátótra, az arborétumba….

MIKOR? Március 10-én (szombat=tanítási nap), utazás bérelt autóbusszal!

                     Találkozunk a suli előtt 7:15-kor  

20180310_094534 20180310_095729 20180310_111612                   Visszaérkezünk 14-15 óra között a sulihoz

Az uzsi és az esőkabát mellett jókedvet hozz magaddal!


Szemléletformáló és Újrahasználati Központ látogatásafkf


Pénz7 2017 március 6-10.

Egészségtudatos életre nevelés jegyében, látogatás a Diagnoscan Magyarországnál film letölthető


Látogatás Öko partnerünknél, az Isaszegi Klapka György általános iskolánál.

Rövid eligazítás után indultak az
Aka


Ősz, tél, tavasz, … nyár!

A természet a Váciban

Iskolánkban a korábbi években is fontos szerepet kapott a természet, hiszen a kötelező, természettel kapcsolatos tananyagok, tantárgyak mellett a szabadidős tevékenységek megszervezése során is igyekeztünk tanítványainkat minél közelebb vinni a természethez.

2011-ben ÖKO-iskolai címet nyertünk, így a környezettudatos nevelés még hangsúlyosabbá vált a nevelés-oktatás folyamatában.

Sok iskolai hagyományunk kapcsolódott eddig is közvetlen és tágabb környezetünkhöz, így ezek most még dominánsabbá váltak mind az alsó, mind a felső tagozat életében. Egész tanévben nagy gondot fordítunk a hulladék szelektív gyűjtésére, az iskola növényeinek gondozására, az energiatakarékosságra. Ősszel és tavasszal rendszeresen megszervezzük a papírgyűjtést, melynek bevétele a diákönkormányzatot gazdagítja, illetve a győztesek egynapos tanulmányi kirándulást nyernek.

Minden évben, így az idén is gyümölcsnapot szerveztünk az egészséges táplálkozásra nevelés érdekében. Mindenki szívesen majszolta az ízletesebbnél ízletesebb gyümölcsöket. Alsósaink a tanulmányi sétáik során ismerkednek meg az őszi természettel a Károlyi-kerttől a Hajógyári- szigetig. Az itt szerzett élményeiket történeteikben, rajzaikon örökítik meg különböző pályázatokon. Az osztályok már ekkor megkezdik a téli felkészülést: madáretetőket készítenek és helyeznek el a Károlyi-kertben, illetve őszi terméseket gyűjtenek az adventi ajándékkészítéshez.

Tavasszal izgalommal és lelkesedéssel várják a Föld és a víz napját, a madarak és fák napja alkalmából rendezett szabadtéri vetélkedőt.

A felsősök is a természetben kezdik a tanévet. Az 5-6. évfolyam isaszegi konyhakerti és erdei terepgyakorlaton vesz részt, ahol közvetlen tapasztalatokat gyűjthettek a táj növény-és állatvilágával kapcsolatban.

Az ősz folyamán az iskola természetjáró szakköre, a Giliszta őrs is többször útra kelt. Túráik során bicikliztek a Börzsönyben, bevették az egri vár makettjét, megmászták a Nagy-Kevélyt, és meghódították a János-hegyet meg a Hárs-hegyet is.

Egy esős, hideg szombat délelőtt ellátogattunk az Észak-pesti Szennyvíztisztító telephelyére is. A gyerekek olykor fintorogva tapasztalhatták a víztisztítás folyamatát, fontosságát, szembesülhettek saját környezetükért végzett tevékenységükkel.

A telet a hagyományos farsangi korcsolyázással búcsúztattuk, s várjuk, hogy végre jöjjön a tavasz, és újból útra kelhessenek kicsik és nagyok.

Elsőként a víz napjának tiszteletére megszervezzük a szokásos ásványvízkóstolót. Ezen a napon, március 22-én kiselőadások formájában mutatják be tanulóink gyógyvizeinket, azok jelentőségét.

Mozgalmas programok várnak ránk: a Vácis napok keretében ökoprogramok, ökojátszótér, fotókiállítás, kisállat-bemutató, virtuális ausztráliai utazás, a Kopaszi-gát flórájának, faunájának felfedezése.

Hetedikeseink egyhetes felvidéki túrára készülnek, melynek során a terület természeti és kulturális értékeivel ismerkedhetnek meg.

S aztán jön a nyár, mely remélhetőleg szintén sok „természetes” élményt kínál!

És aztán megint ősz lesz…


Tanulmányi kirándulás a Rákospalotai Szemétégető telepre. Elolvasom a beszámolót


MIÉRT FONTOS FELHÍVNI AZ EMBEREK FIGYELMÉT A FÖLD MEGÓVÁSÁRA?

3.A osztályos tanulók válaszai

Összegyűjtötte, rendezgette: Lendvainé Nell Katalin

 • Gál Kristóf

A Föld napja (április 22.) alkalmából világszerte eseményeket szerveznek, amikkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

A mozgalom egyik jelmondata: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Nap, mint nap szembesülünk azzal, hogy Földünk rohamosan pusztul. Folyamatosan feléljük világunk természeti kincseit, megváltoztatjuk a természet évezredek óta megszokott működését, és ezzel saját életterünket pusztítjuk el. Legsúlyosabb problémák: hulladékhegyek, atomenergia használata, gépjárművek és az ipari üzemek légszennyezése, természeti értékek eltűnése, fajok kipusztulása, vadon kiirtása. Nagyon fontos a növekvő széndioxid kibocsátás problémája, amely többek között a globális felmelegedés okozója, valamint az ózonréteg vékonyodása.

 • Hudy Melissza

Az erdők pusztulása elsősorban a fakitermelésnek és az erdőtüzeknek köszönhető. A globális hőmérséklet-növekedés környezeti változásokhoz vezethet. Például a tengerszint emelkedéséhez, a csapadék mennyiségének és térbeli eloszlásának megváltozásához, szélsőséges időjárási viszonyokhoz. Kiszáradnak a természetes vizek, olvadnak a gleccserek, gyakoribbá válnak a tájfunok, hurrikánok, állat-, és növényfajok pusztulnak ki.

 • Iberpaker Márk

Ha nem hívjuk fel az emberek figyelmét az egyre több szemétre, a levegő szennyezésére, akkor a Föld sivataggá változhat.

 • Till Klaudia

Azért kell az emberek figyelmét felhívni a Föld megóvására, hogy az ipari szennyeződés, ökológiai válság, az őserdők irtása, üvegházhatás, ózonlyuk, savas eső, óceánok szennyezettsége, túlnépesedés, veszélyes hulladékok túltermelése, és még sok más veszély ne következzen be.

 • Vadász Adél

Ha nem óvjuk meg a Földet, katasztrófák következnek be, pl. elsivatagosodás, globális lehűlés, globális felmelegedés, tengerek vízszintjének emelkedése, állatok és növények kipusztulása.

 • Salamon Dávid

Az emberek figyelmét azért kell felhívni a Föld megóvására, hogy tisztán tartsuk a Földet. Ne dobjuk el a szemetet, figyeljünk oda a levegő tisztaságára.

 • Tényi Tamás

Ha a Földet szennyezed, előbb-utóbb a Föld egy nagy szemétdomb lesz. Ezért kell felhívni az emberek figyelmét, hogy ne történjen meg ez a katasztrófa. Különböző dolgokkal védekezhetünk: szelektív hulladékgyűjtés, vízzel való takarékoskodás, spórolás mindennel, napelemmel működő autó, stb.

A szelektív hulladékgyűjtéssel az a cél, hogy amit elhasználtunk, azt újrahasznosítsuk.

A spórolással az a cél, hogy kevesebb „szemetet” termeljünk.

A napelemmel működő autóval az a cél, hogy kevésbé szennyezzük a levegőt.

 • Vaida Clotilde

Globális felmelegedés, állat-, és növényvilág pusztulása, tápláléklánc megbomlása.

 • Krúdy Emese

Azért fontos felhívni a figyelmet, mert sok mindent elhanyagolunk és lassan el fog lepni bennünket a szemét.

Még az év elején voltunk egy hulladéklerakó telepen. Ott azt hittem, hogy az emberek megveszik a dolgokat és már is kidobják. Olyannak tűnt, mintha az embereket nem is érdekelné az, hogy mennyi szemét termelődik egy év alatt, vagy bármennyi nap, hónap, idő alatt. Olyan borzasztó látvány volt.

Legalább annyit megtehetnénk az országunkért, a Földünkért, hogy nem dobunk ki mindent, hanem újrahasznosítjuk.

Mi otthon például szelektíven gyűjtjük a hulladékot.

 • Friedrich Péter

A Földre azért kell figyelni, mert mindig szennyezzük. Az emberek leginkább a gyárakkal, autókkal szennyezik. Sokszor „eldobáljuk a szemetet” és evvel a környezetet és a levegőt tesszük tönkre.

Védjük a Földet!

 • Ecker Péter

Azért hívjuk fel az emberek figyelmét a Föld megóvására, hogy tiszta legyen a levegő, ezáltal az állatok, növények, emberek sokáig egészségesek legyenek a Földön. A vizek ne száradjanak ki, ne szennyezzük azokat, hogy tiszták maradjanak.

A Föld sokáig nyújtson az élőlényeknek életet.

 • Téger Dániel

Azért fontos felhívni az emberek figyelmét a Föld megóvására, hogy még sokáig fenn maradjon az emberiség. Mert a Föld, ahol élünk létfontosságú.

A levegőt nem szabadna káros anyagokkal szennyezni, mert egészségtelen. A tisztaságra is ügyelni kell, mert ha nem ügyelnénk rá, akkor a kosz ellepne minket és nagyon sok betegség származna belőle. A fákra és a növényekre vigyázni kell, me4rt fontos szerepet töltenek be a levegő tisztításában.

 • Vargha Máté

Az élőlényeknek fontos az egészséges környezet, a háborítatlan természet.

 • Klaho Mohamed Yassin

A Föld napját minden évben április 22-én ünnepeljük. Magyarország kb. 20 éve csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek megünneplik.

Ez a nap arra figyelmeztet, hogy vigyázzunk a Földre, ne szennyezzük a talajt, a folyókat az óceánokat és a légkört.

 • Nagy Roland

Otthonunk a Föld bolygó védelme, napjaink egyik legfontosabb problémája.

Korunk rohanó világában gyakran kevés időt szentelünk környezetünknek, pedig fontos lenne, akárcsak egy percre is megállnunk és körültekintenünk.

A XXI. század embere már nem él oly szoros kölcsönhatásban a természettel, mint elődei.

Őseink sorsának alakulása nagyban függött az őket körülvevő természettől, ezért jobban figyeltek rá.

 • Réthly Kamilla

Azért, mert a Föld az otthonunk. Vigyáznunk kell rá, mert ha elpusztul, akkor az emberiség is elpusztul.

 • Boros Áron

Azért fontos a Föld megóvása, mert így elpusztulna. Az emberek eldobják a szemetet az utcán, nem gyűjtik szelektíven, hogy újra lehessen hasznosítani. A cigi is nagyon káros, nem csak az embereknek, hanem a körülötte élőknek is. Nagyon sok cigit látok a földön, meg nagyon sok szemetet, amit sajnos mi, emberek dobunk el.

Én nem szeretném, hogy elpusztuljon a sok szemét miatt a Föld.

 • Hlavay Ágnes

A Földön élő emberek a saját egészségüket is veszélyeztetik azzal, ha szennyezik a környezetüket. A Föld megóvása, a természet, a fák, növények, élőlények óvása mindannyiunk számára fontos kell, hogy legyen. Ezért ne szemeteljünk, ne tapossuk el a növényzetet, ne vágjuk ki a fákat!

A Föld mindannyiunké, ha tönkretesszük, nem lesz hol élnünk!Novemberben a Károlyi kertben madáretetőket raktunk ki az éhes madaraknak.

További képek katt ideTÁJFUTÓ VERSENY

A Spartacus Sportegyesület tájfutó versenyt hirdet, melyen iskolánk is részt vesz. Jelentkezni Tömör Balázs bácsinál lehet.

A verseny időpontja: X. 6. 14.30 (Figyelem, nem ez volt az eredeti időpont!)

A gyerekek az iskolától közösen indulnak, kb. 12.30-kor. Egyéb részletekről Balázs Bácsinál lehet érdeklődni.


TERMÉSZETJÁRÓK FIGYELEM!

BICIKLITÚRA A BÖRZSÖNYBEN OKTÓBER 8-ÁN SZOMBATON!

Tervezett útvonal: Verőce – Királyrét – Verőce (kb. 35km)

Útiköltség: 1300 Ft.

Gyülekező: 7:30-ig a Nyugati-pu. 5. vágánya előtt.

Visszaérkezés: 17 körül a Nyugatiba.

Hozni kell: kis hátizsák, enni-innivaló, esőkabát, megbízható műszaki állapotú kerékpár, időjárásnak megfelelő öltözet.

Jelentkezés: Balázs bácsinál az útiköltség befizetésével!

Határidő október 6. (csütörtök)

A túra eső esetén elmarad!


Veszélyes hulladékokat gyűjtöttünk és leadtuk.


Iskola zöldítési programunkat a dísznövénybarát szakkör tagjai végzik.


Voltunk terepgyakorlaton Verőcén, Szigetszentmártonban a konyhakert növényeivel ismerkedtünk


Százhalombattán a környezet védelmével, szépségével ismerkedtünk, és ettünk kenyérlángost


Ott voltunk az autómentes nap rendezvényén, megnyertük a rajz versenyt és nagyon sokat játszottunk.


Iskolai sportnapon a Margitszigeti Atlétikai Centrumban mértük össze tudásunkat


Lengyelországban a Visegrádi négyek (magyar, szlovák, lengyel, cseh) sporttalálkozóján több sportágban is remekül szerepeltünk


Rengeteg papírt gyűjtöttünk


Kézmosás világnapján minden tanuló, aki kezet mosott, kapott gyümölcsöt 

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS AZ ISKOLÁBAN

Iskolánk harmadik emeletén szelektíven gyűjtjük a papír és műanyag hulladékot!

A kék, papírgyűjtő rekeszbe ne dobjatok szennyezett papír zsebkendőt, koszos szalvétát stb.A sárga műanyagos rekeszbe, összepréselt üdítős palackokat és egyéb műanyag csomagolóanyagokat dobhattok (minden olyat, amin rajta van a visszaforgathatóságot jelző piktogram).
A földszinti automata mellett elhelyezett sárga színű csőben gyűjtjük a kiürült italos poharakat!
Az ebédlőbe vezető lépcsőfordulóban pedig a kiöblített tejespoharak gyűjtésére szolgáló edényt helyeztünk el!
A lemerült szárazelemeket továbbra is a bejárati ajtó mellett a gyűjtőládában helyezhetitek el.